Capacitatea de a alege

  • Simțiți uneori că deciziile altora vă afectează mai mult decât cele proprii?
  • Ați luat în trecut decizii importante doar pentru a le vedea mai apoi materializate în rezultate nesatisfăcătoare?
  • Credeți că nu aveți controlul asupra propriei vieți, ci că este predeterminatăde cineva pe care nu-l vedeți și în care nu credeți?
  • Puteți discerne unde vă vor duce în viitor deciziile prezente?
  • Credeți că aveți o moștenire genetică sărăcăcioasă pe care oricum nu aveți cum să o schimbați?
  • Vreți să începeți să faceți alegeri mai bune, mai realiste, chiar de azi?

Capacitatea de a face alegeri sănătoase în viață este CHEIA îmbunătățirii acesteia și punctul de plecare de la care decurg toate celelalte. Capacitatea de a alege este primul pas în direcția îmbunătățirii stării de bine. Înainte de realizarea unei schimbări pozitive, trebuie să alegem în mod deliberat să facem acest lucru.

Suntem ceea ce alegem, fie că facem alegeri în mod conștient sau inconștient. Alegerile reflectă cine suntem și ce credem.

În ce direcție vă duc alegerile pe care le faceţi?
Care alegere de astăzi vă face fericit?
Pe care dintre alegerile făcute azi vă doriţi să n-o fi făcut-o?

Capacitatea de a alege este un dar de la Dumnezeu și chiar acum vă desparte o singură alegere de o viață mai bună. Dumnezeu ne-a dat la Creație libertatea de alegere. Thomas Jefferson spunea: „Libertatea înseamnă dreptul de a alege: dreptul de a crea pentru sine alternativa alegerii. Fără posibilitatea de alegere, omul nu este decât un membru, un instrument, un obiect.”

Alegerile sănătoase înseamnă să alegem lucrurile bune într-un mod echilibrat, moderat și să le excludem pe cele nocive. Ori de câte ori sunteți confruntat cu o alegere, întrebați: „Îmi este util? Și dacă da, cât de mult?” Cântărirea riscurilor și a avantajelor produce decizii mai bune. Alegând, pur și simplu, să adăugăm mai multe lucruri bune vieții, aceasta va fi mai bună și mai aducătoare de satisfacții.

Când faceți alegeri bune, vă simțiți mai bine fiindcă preluați controlul asupra vieții dumneavoastră, iar sănătatea se îmbunătățește şi ea.

Ne putem spori cunoștințele citind cărți, urmărind programe informative sau folosind în mod înțelept Internetul pentru creșterea intelectuală continuă. Ca rezultat al acestei dezvoltări personale, suntem mai bine pregătiți să facem alegeri înțelepte, care ne vor binecuvânta cu o viață din belșug, cu un scop și cu pace și bucurie.

O altă unealtă importantă atunci când facem alegeri bune este folosirea rațiunii. Nu deţinem întotdeauna toate informațiile necesare, aşa că ne bazăm puternic pe folosirea rațiunii atunci când facem alegeri bune.

Puterea de a face alegeri se află în aria lobilor frontali ai creierului.

Una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteți face este aceea de a vă întări lobii frontali fiindcă aceasta vă va da posibilitatea de a face alegeri mai înțelepte și mai bune, care vor conduce la schimbări semnificative.

Tot așa cum plantele dintr-o grădină trebuie să fie cultivate pentru a produce flori sau fructe, la fel gândurile trebuie să fie cultivate pentru a produce rezultate pozitive. Prin urmare, cultivați gânduri bune, fiindcă ele vă întăresc lobii frontali.

Nu uitați: carbohidrații sunt necesari pentru funcționarea sănătoasă a lobilor frontali. Serotonina și triptofanul se găsesc în carbohidrați și sunt puternici potențiatori ai unei bune dispoziții.

În cele din urmă, alegeți să ascultați muzică liniştită și înălțătoare. Eliminați muzica ce încurajează comportamente și atitudini negative sau care vă transpune într-o stare negativă de spirit. Adresați-vă întrebarea: „Cum mă face să mă simt? La ce mă face să mă gândesc?”

Alegeți să nu vă expuneți la nimic negativ, deoarece astfel de lucruri vă compromit puterea rațiunii și fericirea.

Iată câteva secrete pentru a face alegeri sănătoase în scopul amplificării funcționării lobilor frontalii:

mai întâi, concentrați-vă asupra alegerii reale. Nu vă lăsați derutați de haos, lipsa somnului sau solicitările celor din jur. În al doilea rând nu uitați că nu este bine să luați decizii importante atunci când sunteți: Flămând, Furios, Singur sau Obosit (FFSO). Nu uitați, deciziile înțelepte se iau pe rând, nu la grămadă.

Începeți prin a petrece timp reflectând la propria viață. Gândiți-vă la viața pe care doriți s-o aveți și apoi începeți să luați măsuri pentru a o trăi.

Atunci când faceți alegeri care vă schimbă viața, să nu uitați că aveți puterea și ajutorul lui Dumnezeu:

„Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare” (Isaia 41:10).

Sugerăm acest proces pentru fixarea obiectivului și gândiți-vă să-l aplicați la fiecare principiu Idei CREATIVE de sănătate. Fixați-vă obiective care sunt:

S: Specifice
M: Măsurabile
A: uşor de Atins
R: Realiste/Recompensate
T: legate de Timp

Acest proces de fixare a obiectivelor aduce claritate fiindcă știți ceea ce faceți acum și vă este clar ceea ce veți face în continuare și veți vedea cu ușurință progresele. Faptul că le legați de timp, fixându-vă un termen-limită, va transforma visul dumneavoastră în realitate – asta dacă și acționați.

Pe lângă metoda SMART, nu uitați nici de FFSO. Niciodată să nu luați hotărâri importante sau să vă fixați obiective majore atunci când sunteți:

F: Flămând
F: Furios
S: Singur
O: Obosit

Nu uitați niciodată că vă desparte doar o singură alegere de o viață mai bună…

 

REMINDER: Imi rezerv dreptul de a sterge comentarile ofensive sau off-topic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *