ziua 31 – 40 de Dimineti cu Isus

CUM SĂ AI PACE ŞI SĂNĂTATE MENTALĂ

Ziua 31 – Cum să ai pace şi sănătate mentală

„Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape, care-şi întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură când vine, şi frunzişul lui rămâne verde; în anul secetei, nu se teme şi nu încetează să aducă rod” (Ieremia 17:7,8).

Introducere

A) Fiinţa umană trăieşte în mijlocul unei „secete” înspăimântătoare de neîncredere, care îi provoacă boli. În contrast, unii creştini trăiesc ca nişte copaci plantaţi lângă un râu de apă vie. Să observăm ce spune scriitoarea Ellen G. White în cartea Minte, caracter şi personalitate, volumul 1:

 1. „Nouă din zece boli își au originea în minte”, p. 60.
 2. „Egocentrismul uneori produce boli”, p. 63.
 3. „Emoţiile depresive dăunează sănătății”, p. 64.

B) Încrederea în puterea divină. Acesta este ultimul din cele opt remedii naturale. Încrederea în Dumnezeu este o resursă care aduce cu sine prezenţa iubitoare şi împăciuitoare a Creatorului şi Salvatorului, ca să ne ofere pace şi putere spirituală. Cum se obţine această încredere? Știm că încrederea este un dar de la Dumnezeu. Acest gen de încredere va aduce minţii împovărate pace, va influența pozitiv sănătatea corpului nostru şi întreaga noastră fiinţă şi va îmbunătăţi sănătatea noastră spirituală. Să ne întrebăm: Cum poate Dumnezeu să ne dea pace mintală dacă mintea noastră este împovărată? Vom studia unele dintre cauzele care împiedică încrederea.

 1. Vindecarea minţii (Citeşte Psalmii 32:3-4)

În cartea Divina vindecare este un capitol extraordinar despre sănătatea mentală: „Vindecarea minţii”. Din acest capitol vom extrage şapte cauze care înlătură pacea, generează neîncredere în persoane şi îmbolnăvesc mintea.

„Multe dintre bolile de care suferă oamenii sunt rezultatul depresiei mintale. Durerea, neliniştea, nemulţumirea, remuşcarea, vinovăţia, neîncrederea, toate au tendinţa să zdrobească forţele vitale şi să producă degenerare şi moarte” (Divina vindecare, p. 186).

 1. Acesta a fost cazul lui David atunci când şi-a ascuns păcatul şi a luptat zilnic cu conştiinţa lui vinovată. Observăm că textul ne spune:„Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate” (Psalmii 32:3). De câte ori, în spatele unui ulcer gastric, probleme de vezică sau o gastrită, este prezentă o problemă invizibilă pentru medici, dar foarte familiară pentru pacient: relaţii sexuale necorespunzătoare, infidelitate matrimonială, furt, asasinat sau ceva asemănător.
 2. Să-l vedem pe David după confesarea lui: „Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: «Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!» Şi Tu ai iertat vina păcatului meu” (Psalmii 32:5). Acum îl vedem pe David plin de speranţă, valoare, credinţă, simpatie şi dragoste. Ceea ce i s-a întâmplat lui David ţi se poate întâmpla şi ţie. Mărturisirea înaintea lui Dumnezeu şi a semenului aproape că reface sănătatea. Un spirit satisfăcut şi bucuros oferă sănătate corpului şi putere sufletului. Când o persoană iartă pe cineva, acel „cineva” nu este singurul beneficiar. Cel mai mare beneficiu este obţinut de persoana care iartă. Acea persoană ajunge să-L cunoască personal pe Dumnezeu, pentru că gustă din dragostea şi iertarea care-L caracterizează pe Dumnezeu. Sentimentele şi emoţiile care rezultă din actul spiritual şi raţional al iertării oferă o totală sănătate acelei persoane.
 3. Ce trebuie să faci când eşti plin de sentimente negative? Fii sigur că Dumnezeu şi Duhul Sfânt sunt cu tine şi, în ciuda disperării, ai încredere în ei şi fă această rugăciune de trei ori pe zi, la fel cum o făcea şi profetul Daniel. Rostește-o cu voce tare ca să o poţi asculta şi gândeşte-te cu atenţie la ceea ce spune ea:

„Tată iubit, în Numele lui Isus şi cu puternicul ajutor al Duhului Sfânt, alungă acum de la mine tristeţea, anxietatea şi duşmănia din inima mea. Îmi deschid sufletul şi mă înalţ la tronul tău de har ca să găsesc ajutor. Umple-mă de bucurie, de prezenţa Ta, de recunoştinţă, de încredere şi de duh de umilinţă faţă de cel pe care l-am rănit, ca să cer iertare şi ca să iert pe cine m-a rănit.”

La trezire, în fiecare dimineaţă repetă următorul verset: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!” (Psalmii 118:24). La finalul zilei, în timp ce alungi somnul, mai spune o dată versetul inspirat.

Să cunoaştem acum altă metodă de sporire a încrederii în Dumnezeu:

 1. Rugăciunea, ca resursă pentru tratamentul ştiinţific al bolii (Vezi Iacov 5:15)
 2. Cu puţin timp în urmă, într-un mare spital din SUA s-a realizat un experiment ştiinţific în care participanţii şi cei care administrau tratamentele nu au ştiut că era vorba despre un studiu.

Pacienţii de la terapie intensivă au fost distribuiţi în mod aleatoriu în două grupuri: primul grup era compus din pacienţi cărora le-au fost oferite toate îngrijirile necesare (fără ca personalul sanitar să ştie că participă la un studiu); al doilea grup era compus din pacienţi cărora li s-au oferit aceleaşi îngrijiri postoperatorii (nici acest grup nu ştia că participă la un studiu), doar că membrii unei biserici aflate la distanţă de spital s-au rugat pentru ei la întâlnirile săptămânale (cei care se rugau nu ştiau nici ei că participau la un studiu; nu cunoşteau pe niciunul dintre pacienţi şi nici aceştia nu ştiau că biserica se ruga pentru ei). Rezultatele au fost următoarele:

 1. a) Pacienţii din primul grup (cei care au primit doar îngrijire medicală) au prezentat un număr mai mare de complicaţii postoperatorii şi, în ce priveşte perioada de internare, au fost spitalizaţi mai multe zile în sala de terapie intensivă faţă de cei din al doilea grup.
 2. b) Pacienţii din al doilea grup (care au primit îngrijire medicală şi au fost menţionaţi în rugăciunile membrilor bisericii) au prezentat mai puţine complicaţii şi au rămas la terapie intensivă mai puţin timp faţă de pacienţii din primul grup.

Studiul a concluzionat cu recunoaşterea faptului că, în anumite condiţii, există elemente supranaturale care intervin în recuperarea pacienţilor; condiţii cum ar fi rugăciunea şi credinţa. Aceasta este o demonstraţie obiectivă, exactă şi ştiinţifică a faptului că puterea rugăciunii şi încrederea în Dumnezeu sunt reale.

 1. Ce reprezintă rugăciunea şi puterea rugăciunii? Rugăciunea este actul deschiderii inimii faţă de Dumnezeu ca în faţa unui prieten. Bolnavul poate să-şi lase cazul în mâinile celui ce zice: „Eu sunt Domnul care te vindecă.”

Rugăciunea ne înalţă la Dumnezeu. Când intră în contact cu Sursa de putere infinită şi dacă vindecarea este pentru onoarea şi gloria lui Dumnezeu, bolnavii sunt vindecaţi. Dacă Dumnezeu doreşte altceva, El va da putere sau va oferi metodele necesare pentru uşurarea sau atenuarea suferinţei.

Să descoperim o idee care ajută la explicarea, în parte, a felului în care încrederea în Dumnezeu acţionează asupra organismului uman.

III. Impactul gândurilor, sentimentelor şi emoţiilor asupra sistemului imunitar

Psihoneuroimunologia este ştiinţa care studiază impactul gândurilor, sentimentelor şi al emoţiilor asupra sistemul imunitar uman. Ea studiază efectul stării psihice asupra afecţiunii fizice.

Starea psihică este condiţionată de diferite elemente:

Frecvent, starea psihică a unei persoane este condiţionată de cultura (credinţe, norme, practici) însuşită acasă, la şcoală şi în comunitate. Cultura modelează sau programează condiţia psihică a persoanelor şi mintea, la rândul ei, modelează reacţia sistemului imunitar.

Exemplul următor arată cum funcţionează acest sistem important şi cum este influenţat de minte.

Caz: Bunica şi mama l-au învăţat pe Andrei că nu e bine să schimbi brusc temperatura corpului, pentru a nu te îmbolnăvi. „Când eşti transpirat, să nu faci niciodată duş cu apă rece”, îi spuneau ele. „Mai întâi aşteaptă să scadă temperatura corpului. Altfel, te poţi îmbolnăvi grav. Uite ce se întâmplă cu bucata de fier încins când o pui în apă: se îndoaie. De aceea, este periculos să faci duş când eşti transpirat.”

Această informaţie repetată a ajuns să facă parte din cultura lui Andrei. I-a modelat şi programat gândirea şi i-a condiţionat sistemul imunitar.

Când Andrei va fi adult, va avea o casă şi va fi om de afaceri, se va întoarce într-o zi foarte transpirat de la o activitate fizică. Va intra la duş, dar, observând că nu curge apă caldă, va da drumul la apă rece. Atunci îşi aduce aminte de sfatul primit de mic: „O, apă rece… corp cald… pericol.”

Andrei îşi termină duşul, se duce la serviciu şi uită cele întâmplate în baie. Dar, la sfârşitul zilei, nu se simte bine. Are o noapte teribilă şi a doua zi se trezeşte cu dureri în piept, cu nasul înfundat şi cu febră.

Ce s-a întâmplat?

Desigur că explicaţiile sunt multiple, dar conform descoperirilor psihoneuroimunologiei, o explicaţie poate fi şi aceea că, în momentul în care corpul cald a simţit jetul de apă rece, subconştientul lui Andrei a asociat această informaţie cu o consecinţă gravă: boala. Atunci, organismul lui a reacţionat şi sistemul lui imunitar a intrat în acţiune împotriva bolii, producând şi activând o serie de mecanisme de apărare şi protecţie: febră, congestie etc.

Mintea are multă putere asupra corpului şi este condiţionată de mediul cultural în care persoana creşte şi este educată. Avem aici două lecţii importante:

 1. a) Când mintea se odihneşte şi are încredere în Dumnezeu, când creşte într-un mediu spiritual de încredere, recunoştinţă şi închinare la Creator, curenţi electrici se deplasează dinspre creier spre organe, aducând sănătate şi forţă.
 2. b) Orice schimbare în obiceiuri şi practici presupune un proces de educare graduală şi cu răbdare. Stabilirea unui nou program în minte şi în sistemul imunitar necesită timp şi este un proces.
 3. Marile şi preţioasele făgăduinţe ale lui Dumnezeu

Dumnezeu le-a trimis tuturor o scrisoare de dragoste: Biblia. Ea este plină de FĂGĂDUINŢE PUTERNICE pentru orice persoană care îşi doreşte plenitudine şi pace psihică, sens în viaţă şi energie ca să trăiască.

Există 3 565 de făgăduinţe în Biblie. De câte te-ai bucurat până acum? Câte ţi le-ai însuşit şi câte I-ai cerut Domnului să le împlinească în viaţa ta?

 1. Îţi oferim în continuare câteva dintre ele: „De aceea vă spun că orice lucru veţi cere când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit şi-l veţi avea” (Marcu 11:24). „Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima” (Psalmii 37:4). „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El şi El va lucra” (Psalmii 37:5).
 2. Cum poţi cere îndeplinirea făgăduinţelor în viaţa ta şi a familiei tale?

În primul rând: Citeşte de două sau trei ori cu voce tare făgăduinţele alese, încercând să înţelegi ce promite Dumnezeu acolo.

În al doilea rând: Descoperă condiţia necesară ca făgăduinţa să se îndeplinească şi fii dispus să îndeplineşti acea condiţie.

În al treilea rând: În rugăciune, cere-I să îndeplinească acea făgăduinţă pentru tine şi spune-I că accepţi condiţiile. Mulţumeşte-I anticipat pentru că te-a ascultat şi pentru că Şi-a îndeplinit promisiunea. Spune-I că deja ai decis să îndeplineşti condiţia sau, mai bine zis, că deja ai îndeplinit condiţia.

În al patrulea rând: Rezultatele vor fi minunate. O stare de sănătate psihică, caracterizată de pace, bucurie şi energie, îţi va da sănătate fizică şi, în consecinţă, sănătate totală.

 1. Dumnezeu ne oferă putere ca să ne schimbăm obiceiurile rele
 2. O relatare prezentată de dr. César Gálvez în cartea Putere pentru schimbarea obiceiurilor de sănătate ilustrează tot ceea ce vreau să-ţi împărtăşesc săptămâna aceasta:

„– Trăiesc singur de mult timp fie într-o pensiune, fie acolo unde mă găsesc la ora prânzului. Sunt presat de muncă şi de studii, mi-a zis un profesor care venise să-mi ceară ajutorul. Medicul meu mi-a spus că am tensiune mare, colesterolul ridicat şi că sunt stresat. Mi-a recomandat să reduc activităţile ca să nu am probleme cu inima. Vă rog, ajutaţi-mă, nu ştiu de unde să încep!

După ce am stat de vorbă un timp, am aflat că era profesor de biologie la un colegiu particular foarte cunoscut şi că era pe punctul de a obţine un master în educaţie. Am observat că depăşea greutatea ideală şi că faţa lui transmitea o îngrijorare şi un zâmbet cordial care contrastau cu adevărata condiţie interioară.

– Sunt dispus să fac ce îmi veţi spune. Spuneţi-mi cu ce să încep!

Noul meu prieten era un om cult, inteligent şi sincer, dar avea nevoie de un sfat. Deşi era o persoană cu principii morale şi religioase profunde (era adventist), problema lui era stilul de viaţă. Problema lui era de natură fizică şi psihică.

Pentru început, i-am sugerat să facă doar două modificări în regimul alimentar: să ia un mic dejun bun şi o cină uşoară şi să mănânce un bol de verdeţuri înainte de prânz. Pe lângă aceasta, am făcut împreună un plan de exerciţii: pentru început să meargă pe jos la pas repede timp de 35 de minute.

 1. Următorul pas a fost să concepem o strategie pentru a-şi controla mânia, un lucru pe care dorea să-l schimbe pentru că îi producea multă tensiune.

În următoarea săptămână mi-a arătat un caiet în care a realizat o strategie.

Acest amic care a venit la consultaţie, coleg în ale ştiinţei şi artei predării, are acum un nou stil de viaţă care îi permite să aibă energie psihică şi care, împreună cu încrederea în puterea divină, îl ajută să aibă o viaţă de calitate.”

Concluzie

 1. Mesajul sănătăţii a fost dat pentru ca fiecare dintre noi să aibă o experienţă asemănătoare: să facem o schimbare rezonabilă, progresivă şi plăcută, ca să ne bucurăm de sănătate.
 2. Mesajul sănătăţii este pozitiv, niciodată negativ. Vreau să închei spunându-vă că rezultatele încrederii în Dumnezeu ne aduc mai multă bucurie decât energia de a munci şi de a răspândi Evanghelia.

Azi, mai mult ca niciodată, mesajul sănătăţii are un sprijin în ştiinţă. Este eficient: aduce sănătate, viaţă de calitate şi longevitate celui ce îl pune în practică. Este atractiv: Cine nu vrea să fie ca Daniel şi cei trei prieteni ai lui? Ei au fost inteligenţi şi spirituali.

 1. Mesajul sănătăţii înseamnă viaţă din abundenţă pentru tine şi pentru mine. Vrei să-I mulţumeşti lui Dumnezeu pentru acest dar minunat? Vrei să ai de acum înainte o altă atitudine faţă de mesajul sănătăţii? Dumnezeu să te binecuvânteze!

Prezentarea de astăzi a fost oferită Departamentului Administrarea Creştină de către dr. César Augusto Gálvez V., profesor la Universitatea Uniunea Peruană.

Text adiţional

La reuniune vor participa toţi cei care au luat parte la acest seminar spiritual. Va fi o Cincizecime pentru viaţa ta. Rezistă!

Bucură-te de pe acum de binecuvântări.

Ai fost creat ca să ai o minte sănătoasă

Ce trebuie să faci când eşti plin de sentimente negative? Fii sigur că Dumnezeu şi Duhul Sfânt sunt cu tine şi, în ciuda disperării, ai încredere în Ei. La trezire, în fiecare dimineaţă repetă următorul verset: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!” „Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape care-şi întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură când vine şi frunzişul lui rămâne verde; în anul secetei, nu se teme şi nu încetează să aducă rod.” Mărturisirea înaintea lui Dumnezeu şi a semenului aproape că reface sănătatea. Un spirit satisfăcut şi bucuros oferă sănătate corpului şi putere sufletului. Când o persoană iartă pe cineva, acel „cineva” nu este singurul beneficiar. Cel mai mare beneficiu este obţinut de persoana care iartă. Acea persoană ajunge să-L cunoască personal pe Dumnezeu, pentru că gustă din dragostea şi iertarea care-L caracterizează pe Dumnezeu. Sentimentele şi emoţiile care rezultă din actul spiritual şi raţional al iertării, oferă o totală sănătate acelei persoane.

Orice schimbare în obiceiuri şi practici presupune un proces de educare graduală şi cu răbdare. Stabilirea unui nou program în minte şi în sistemul imunitar necesită timp şi este un proces.

O stare de sănătate psihică caracterizată prin pace, bucurie şi energie va da sănătate fizică şi, în consecinţă, sănătate totală.

Rezultatele încrederii în Dumnezeu ne aduc mai multă bucurie decât energia de a munci şi de a răspândi evanghelia.

„Aceia care se îmbracă cu toată armura lui Dumnezeu şi care consacră zilnic un timp pentru meditaţie, rugăciune şi studierea Scripturilor vor fi legaţi de cer şi vor avea o influenţă mântuitoare şi transformatoare asupra celor din jurul lor” (Mărturii, vol. 5, p. 105).

Materialul zilei de astăzi îl poți descărca de aici în format Adobe Reader (PDF).

Materialul zilei de astăzi îl poți descărca de aici în format Adobe Reader (PDF).

REMINDER: Imi rezerv dreptul de a sterge comentarile ofensive sau off-topic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *